iLahi-Aşk MekaNı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
iLahi-Aşk MekaNı


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Hz.Adem (a.s)

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
+**+Mekke+**+
İlahiaşk Kardeşimiz
İlahiaşk Kardeşimiz
+**+Mekke+**+


Mesaj Sayısı : 1405
Kayıt tarihi : 15/03/07

Hz.Adem (a.s) Empty
MesajKonu: Hz.Adem (a.s)   Hz.Adem (a.s) Icon_minitimeCuma Ekim 12, 2007 1:48 am

HZ. ADEM (A.S)



Hz. Adem, yeryüzünde ilk insan ve ilk peygamber, bütün insanların babasıdır.

Çeşitli memleketlerden getirilen toprakları melekler su ile çamur yapıp, insan şekline koydular. Mekke ile Taif arasında 40 yıl yatıp salsal oldu. Yani pişmiş gibi kurudu. Önce Muhammed aleyhisselamın nuru alnına kondu. Sonra Muharrem'in onuncu Cuma günü ruh verildi.



Her şeyin ismi ve faydası kendisine bildirildi. Boyu ve yaşı kesin olarak bildirilmedi. Allah Teala’nın emri ile bütün melekler, Adem'e secde etti, ama İblis (Şeytan) kibirlenip, bu emre karşı geldi ve secde etmedi : « Hani biz meleklere (ve cinlere): Adem'e secde edin , demiştik. İblis hariç hepsi secde ettiler. O yüz cevirdi ve büyüklük tasladı, böylece kafirlerden oldu »(Bakara, 34).



Hz. Adem 40 yaşında Firdevs adındaki Cennet'e götürüldü. Cennet'te yahut daha önce Mekke dışında uyurken, sol kaburga kemiğinden Hz. Havva yaratıldı. Allahü Teala onları birbirine nikah etti. Yasak edilen ağaçtan unutarak ve İblis'in oyununa gelerek önce Havva, sonra Hz.Adem yedikleri için Cennet’ten çıkarıldılar.



Hz. Adem Hindistan'da Seylan (Ceylon) adasına, Havva ise Cidde'ye indirildi. 200 sene ağlayıp yalvardıktan sonra , tövbe ve duaları kabul olup, hacca gitmesi emrolundu: «Sonra Rabbi onu seçkin kıldı; tövbesini kabul etti ve doğru yola yöneltti »(Taha, 122). Arafat ovasında Havva ile buluştu. Kabe'yi inşa etti. Hz. Adem her sene hac yapardı. Arafat meydanında veya başka meydanda , kıyamete kadar gelecek çocukları belinden zerreler halinde çıkarıldı. «Ben sizin Rabbiniz değil miyim ?» diye soruldu. Hepsi «Evet » dedi. Sonra hepsi zerreler haline gelip, beline girdiler. Yahut belinden yalnız kendi çocukları çıktı. Sonra Şam'a geldiler. Burada çocukları oldu. Neslinden 40.000 kişiyi gördü.



1500 yaşında iken çocuklarına peygamber oldu. Çocukları çeşitli dillerde konuştu. Cebrail aleyhisselam 12 kere geldi. Oruç, her gün bir vakit namaz ve gusül abdesti emredildi. Kendisine kitap verilip, fizik, kimya, tip, eczacılık, matematik bilgileri öğretildi. Süryani, İbrani ve Arabi diller ile kerpiç üstüne çok kitap yazıldı.



Bir rivayete göre 2000 yaşında iken Cuma günü vefat etti. Hz.Havva 40 sene sonra vefat etti. Kabirlerinin Kudüs'de veya Mina’da Mescid-i Hif'de veya Arafat'da olduğu rivayetleri vardır.



Habil ile Kabil


Habil ile Kabil Hz.Adem'in oğullarından ikisidir. Habil'in Allah'a yaptığı kurbanın kabul edildiği ve kendi kurbanının Allah tarafından kabul edilmediği için Kabil, Habil'i öldürür ve böylece dünyada ilk katil olma makamına mazhar olur.



Sonra bir kargadan görüp Habil'i yerin altına gömdü. Allah Teala Kuran-ı Kerim’de mealen buyuruyor ki : « Allah nezdinde İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir. Allah onu topraktan yarattı. Sonra ona «OL !» dedi ve oluverdi »(Al-i İmran, 59) . Burada değinilen durum, Hz.İsa'nın ve Hz. Adem'in babasız dünyaya gelmeleridir.



Peygamberimiz Muhammed (s.a.v.) Hz. Adem hakkında : « Allah Teala Adem'i (aleyhisselam) yeryüzünün her tarafından aldırdığı topraktan yarattı. Bu sebeple zürriyetinden siyah, beyaz, esmer, kırmızı renkte olanlar olduğu gibi, bazıları da bu renklerin arasındadır. Bazısı yumuşak, bazısı sert, bazısı halis ve temiz oldu » (Hadis-i şerif, Müsned-i Ahmed bin Hanbel) buyurmuştur.


Hz. Adem 5 şeyi ile bahtiyar olmuştur:



1)Hatasını itiraf etmek

2)Pişmanlık duymak

3)Nefsini kötülemek

4)Tövbeye devam etmek

5)Rahmetten ümidini kesmemek


İblis de 5 şeyden bedbaht olmuştur:



1)Günahını ikrar etmemek (söylememek)
2) Pişmanlık duymamak
3) Kendini kötülememek
4) Kendini kötülemeyip azgınlığını Allah Teala'ya nispet etmek
5) Rahmetten ümidini kesmek
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ilahiask.all-forum.net
^^DivanE^^
ÖZEL ÜYE
ÖZEL ÜYE
^^DivanE^^


Mesaj Sayısı : 1724
Yaş : 39
Yaşadığın yer :
sitede cok hoşuna giden birşey varmı? :
ilahiaşkla nasıl tanıştınız? :
Kayıt tarihi : 09/06/07

Hz.Adem (a.s) Empty
MesajKonu: Geri: Hz.Adem (a.s)   Hz.Adem (a.s) Icon_minitimeCuma Ekim 12, 2007 3:49 am

a.r.o
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
SiVasLi
Admin
Admin
SiVasLi


Mesaj Sayısı : 7808
Yaş : 36
Yaşadığın yer : Almanya
sitede cok hoşuna giden birşey varmı? : InSaNLaR ..
ilahiaşkla nasıl tanıştınız? : ....
Kayıt tarihi : 16/03/07

Hz.Adem (a.s) Empty
MesajKonu: Geri: Hz.Adem (a.s)   Hz.Adem (a.s) Icon_minitimePerş. Ekim 18, 2007 1:42 am

Hz.Adem (a.s) Www.yeniresim.com_-_Ta_Mahal
Hz. Âdem’e İsimlerin Öğretilmesi
Allah, Hz. Adem’i yarattıktan sonra, dünyaya yerleşip kendilerinden faydalanabilmeleri için ona eşyanın isimlerini ve özelliklerini öğretti. İsimlerin delâlet ettiği varlıkları anlama yeteneği verdi. “Hatırla ki Rabbin meleklere: ‘Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım’ dedi. Onlar: ‘Biz hamdinle Seni tesbih ve Seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun?’ dediler. Allah da onlara: ‘Sizin bilemeyeceğinizi Ben bilirim’ dedi. Allah, Âdem’e bütün isimleri öğretmişti. Sonra onları (onların delâlet ettikleri âlemleri ve eşyayı) meleklere gösterip sâdıklar iseniz (her şeyin içyüzünü biliyorsanız) bunları isimleriyle bana haber verin’ demişti. (Melekler de:) ‘Seni tenzih ederiz; Senin bize öğrettiğinden başka bizim hiçbir bilgimiz yok. Çünkü her şeyi hakkıyla bilen, hüküm ve hikmet sahibi olan şüphesiz ki Sensin Sen’ demişlerdi.” (2/Bakara, 30-32)
Allah, Adem’i yeryüzünün halifesi yapacağını meleklerine tebliğ etmiş, Adem’i yarattıktan sonra ona eşyanın isimlerini öğretmiş, eşyanın bilgisini edinme ve beyan etme kabiliyetini vermiştir. Meleklerin devamlı olarak tesbih ve takdis vazifesiyle meşgul olmaları ve nefislerinin olmaması sebebiyle yeryüzünde halifelik ve imtihan keyfiyetlerine Âdem ve evlâtlarının lâyık olacaklarını Allah, Âdem ile melekleri bir imtihandan geçirerek göstermiştir.

Hz. Adem ve onun soyunun diğer birçok varlıktan daha üstün ve değerli sayılmasının (bkz. 17/İsrâ, 70) temelinde, Allah’ın onlara verdiği bilgi gücü bulunduğu söylenebilir. Nitekim Kur’an’da meleklerin, insanoğlunu “yeryüzünde fesat çıkaran ve kan döken” varlık olarak nitelendirmeleri üzerine Allah’ın Adem’e bütün isimleri öğrettikten sonra bunları meleklere sorduğu, onlar bilemeyince Âdem’e “Ey Âdem, onlara eşyanın isimlerini bildir!” dediği ve Âdem’in isimleri onlara bildirdiği açıklanmıştır (bkz. 2/Bakara, 30-33). Tefsirlerde genellikle bu ayetlerdeki “isimler”in kavram bilgisi olduğu ve meleklerin bilmedikleri şeyler hakkında Hz. Âdem’in bilgili kılındığı, böylece onun ilimde meleklerden daha üstün nitelikte yaratıldığı yine bu ayetlerden anlaşılmaktadır. Söz konusu âyetlerin birinde, “Allah Âdem’e bütün isimleri öğretti” denilerek Âdem’in bilgisinin genişliğine işaret edilmiştir. Bilgi gibi bir meziyet ve imtiyaza sahip olmak, meleklerin bile Âdem’e secde etmesini gerektirdiğine göre, insanoğlu aynı meziyet sayesinde tabiattaki birçok varlığa ve güçlere hâkim olup eşyaya şekil verme ve onları kendi yararına kullanma kabiliyetinde yaratılmıştır.
Kur’an’da belirtildiğine göre, Allah Âdem’i yarattığı ve ona ruh verdiği zaman meleklere, “Âdem’e secde edin!” diye emretmiş, bütün melekler bu emre uymuşlar (bkz. 2/Bakara, 34; 7/A’râf, 11; Hıcr, 29-31), ancak İblis kendisinin ateşten, Âdem’in ise topraktan yaratıldığını, dolayısıyla ondan üstün olduğunu ileri sürerek emre karşı gelmiş (bkz. 7/A’râf, 12; 15/Hıcr, 33; 17/İsrâ, 61) ve bu yüzden lânetlenerek Allah’ın rahmetinden uzaklaştırılmıştır (bkz. 38/Sâd, 74-78). Bunun üzerine, Allah’tan kıyamete kadar, düşmanı olan Âdem soyunu doğru yoldan ayırmak, kendi dostlarını çoğaltmak için mühlet istemiş (bkz. 7/A’râf, 13-18; 15/Hıcr, 34-43; 17/İsrâ, 61, 65), Allah da ona bu fırsatı vermiştir. İslâm’da Allah’tan başkasına ibadet maksadıyla secde etmek küfür olduğundan, meleklerin Hz. Âdem’e secdesi İslâm âlimlerince ibadet secdesi değil; saygı secdesi ve bir nevi biat olarak yorumlanmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
SiVasLi
Admin
Admin
SiVasLi


Mesaj Sayısı : 7808
Yaş : 36
Yaşadığın yer : Almanya
sitede cok hoşuna giden birşey varmı? : InSaNLaR ..
ilahiaşkla nasıl tanıştınız? : ....
Kayıt tarihi : 16/03/07

Hz.Adem (a.s) Empty
MesajKonu: Geri: Hz.Adem (a.s)   Hz.Adem (a.s) Icon_minitimePerş. Ekim 18, 2007 1:44 am

Hz.Adem (a.s) 06
Hz. Âdem’e Ruh Verilmesi
Cenâb-ı Allah, Hz. Adem’i yaratırken, maddesi olan çamuru, çeşitli mertebelerde değişikliğe uğratarak, canın verilmesi ve ruhun nefhedilmesine müsait bir hale getirdi. Nihayet şekil ve sûretinin tesviyesini/düzenlemesini tamamlayınca ona can vermiş ve ruhundan üflemiştir. “Rabbin o zaman meleklere demişti ki: ‘Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Artık onu düzenleyerek (hilkatini) tamamlayıp ona da rûhumdan üfürdüğüm zaman kendisi için derhal (bana) secdeye kapanın.’ Bunun üzerine İblis’ten başka bütün melekler secde etmişlerdi. O (İblis) büyüklük taslamış ve kâfirlerden olmuştu. Allah: ‘Ey İblis, iki elimle (bizzat kudretimle) yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? Kibirlenmek mi istedin? Yoksa yücelerden mi oldun?’ buyurdu. İblis dedi: ‘Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın.” (38/Sâd, 71-76)
Cenab-ı Allah, böylece Hz. Adem’i en mükemmel bir şekilde yarattı. Yaratılışı tamamlandıktan sonra Allah ona, haydi şu meleklere git, selâm ver ve onların selâmını nasıl karşıladıklarını dinle! Çünkü bu, hem senin, hem de zürriyetinin selâmlaşma örneğidir, buyurdu. Bunun üzerine Hz. Adem meleklere: “Es-selâmü aleyküm” dedi. Onlar da “Es-selâmü aleyke ve rahmetullah” diye karşılık verdiler. Adem, insanların büyük atası olduğu için, Cennete giren her kişi, Âdem’in bu güzel sûretinde girecektir. Hz. Âdem’in torunları, onun güzelliğinden birer parçasını kaybetmeye devam etti. Nihayet bu eksiliş şimdi (Peygamberimiz zamanında) sona erdi. (Buhâri, Halk-ı Âdem 2 (IV/102); Tecrîd-i Sarih Terc. IX/76, hadis no: 1367)

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Âdem’le ilgili ayetlerde üç nokta dikkatimizi çekmektedir. Öncelikle Adem’in, önemsiz bir madde olan topraktan başlamak üzere bedenî ve ruhî yönleriyle tam ve kâmil bir insan haline gelinceye kadar geçirdiği safhalardan söz edilir ve bu suretle Allah’ın kudretinin üstünlüğü vurgulanmış olur. İkinci olarak Adem’in varlık türleri arasındaki mevkiinin yüksekliğine işaret edilir. Bu ayetlerde hem Adem’in hem de onun soyunun yeryüzünün halifeleri olduğu, Allah’ın kendilerine verdiği aklî, zihnî, ahlâkî meziyetlerden, dolayısıyla Allah’a ibadet hükümlerinin yerine getirilmesini sağlayan, ayrıca diğer birçok varlık türlerini kendi hizmetinde kullanabilen varlık olduğuna dikkat çekilir. Çeşitli ayetlerde Allah’ın emri uyarınca meleklerin Adem’e secde ettikleri bildirilmektedir.
Buna göre Allah, Adem’i meleklerden daha üstün ve onların saygısına lâyık bir mertebede yaratmıştır. Bu meziyet yalnız Adem’e ait olmayıp aynı zamanda bütün insanlığa şâmil bir şereftir. Kur’an’da başka vesilelerle de insanoğlunun bu meziyetine işaret edilmiştir (bkz. İsrâ, 70; Tîn, 4).
Kur’an-ı Kerim’in Âdem’le ilgili olarak ele aldığı üçüncü konu onun peygamberliğidir. Hz. Adem’in nebî veya rasül olduğunu açık ve kesin olarak ifade eden âyet yoksa da yine Kur’an’ın açıkladığına göre, Âdem Rabbi’nden vahiy (kelimât) almıştır (2/Bakara, 37). Allah ona hitap etmiş, yükümlülük ve sorumluluğunu bildirmiştir (2/Bakara, 33, 35; 7/A’râf, 19; 20/Tâhâ, 117). Başka bir ayette de Allah’ın Nuh, İbrahim hânedanı ve İmran’ın ehli ile birlikte Adem’i de âlemlere üstün kıldığı belirtilmekte (3/Âl-i İmran, 33), böylece dolaylı olarak onun peygamber olduğuna işaret edilmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
gulcan
Yeni Üye
Yeni Üye
gulcan


Mesaj Sayısı : 75
Yaşadığın yer : almanya
ilahiaşkla nasıl tanıştınız? : arkadas
Kayıt tarihi : 10/11/08

Hz.Adem (a.s) Empty
MesajKonu: Geri: Hz.Adem (a.s)   Hz.Adem (a.s) Icon_minitimeCuma Nis. 03, 2009 9:46 am

SORU: BENIM BILDIGIM KADARIYLA HZ. HAVVA ILE HZ. ADEM AYNI ANDA YASAK AGACDAN YEDILERE, DIYE BILIYORUM
BUNA BI ACIKLIK VERELIM BI ZAHMET

SAOLUN
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
k_ervanur
Forumun Aşığı
Forumun Aşığı
k_ervanur


Mesaj Sayısı : 1357
Yaş : 114
Yaşadığın yer : ----NAPCAN---
sitede cok hoşuna giden birşey varmı? : ---VAR TABİ--
ilahiaşkla nasıl tanıştınız? : ------
Kayıt tarihi : 14/11/08

Hz.Adem (a.s) Empty
MesajKonu: Geri: Hz.Adem (a.s)   Hz.Adem (a.s) Icon_minitimeÇarş. Ağus. 18, 2010 8:45 pm

mekke ve sivaslı sağolun a.r.o
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Hz.Adem (a.s)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
iLahi-Aşk MekaNı :: ﷲ ×÷·.·´¯`·)»Peygamberler, Allah (c.c.) Dostları ve sahabeler«(·´¯`·.·÷× ﷲ :: Peygamberler-
Buraya geçin: